תכנון מוצע לשדרוג מכון הטיהור
"תקנות בריאות העם תש"ע – 2010" מגדירות מחדש את איכות מי הקולחין שיש להפיק במכוני טיהור השפכים בישראל. הנהלת האיגוד קידמה ביצוע של תכנון כללי לשדרוג מערכות הטיפול בשפכים במכון, כדי להביאו לרמה הנדרשת מהתקנים המחמירים החדשים. כמו כן, החליטה הנהלת האיגוד לתת מענה לגידול עתידי באוכלוסייה בערים החברות באיגוד. הצפי הוא לכמות שפכים כוללת של כ- 150,000 מ"ק ליממה בשנת 2030.
התכנון בוצע ע"י חברות (Hazen and Sawyer) H&S מארה"ב וחברת בלשה-ילון מערכות תשתית בע"מ מישראל.
במסגרת עבודות התכנון נבחנו חלופות תכנוניות רבות לשדרוג מכון הטיהור, בוצעו אומדני הקמה ותפעול מפורטים לחלופות הרבות, וכן ביצוע הרצת מספר מתקני חלוץ על מנת להגדיר את הטכנולוגיות והממדים האופטימליים של שלבי התהליך השונים. בנוסף, נעשו בדיקות פרטניות של כל יחידות הציוד הקיימות במט"ש, וזאת משום שחלק משמעותי מיחידות התהליך, בפרט מערכת הטיפול המוקדם, הוקמו לפני שנים רבות ואינן מתאימות לתהליכי הטיפול המודרניים המתוכננים כיום.
תכנית השדרוג וההרחבה של מכון הטיהור אושרה ע"י רשות המים, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות
להלן פירוט של התכנית לשדרוג והרחבה של מכון הטיהור:
- קדם טיפול ושיקוע ראשוני.
- טיפול ביולוגי שניוני.
- טיפול שלישוני הכולל הקמת מתקני סינון וחיטוי.
- טיפול בבוצה
- שדרוג מכון הטיהור – שלב א'
- קדם טיפול ושיקוע ראשוני
- מערך קדם הטיפול הקיים מיושן ואינו מתאים עוד לצורכי המט"ש. לאור זאת יבוצעו שיפורים, שיכללו הקמת מערכת חדשה לחלוטין של מגובים מכאניים בשתי דרגות, דרגה ראשונה בעלת מרווח סינון של 15 מ"מ ודרגת סינון נוספת בעלת מרווח סינון של 6 מ"מ. מגובים מכניים תפקידם לסנן ולהוציא את הפסולת האנאורגנית שבשפכים הגולמיים.
מתקני קדם טיפול החדשים יתוכננו לספיקה ממוצעת של 150,000 מ"ק ליממה ויילקחו בחשבון ספיקות שיא.
- מערך סילוק החול הקיים מיושן ואינו מתאים עוד לצורכי המט"ש, לכן יוקם מתקן חדש שיכלול ארבעה אגנים בגודל המתאים בהם יותקנו משאבות להרחקת החול והגרוסת הקיימים בשפכים הגולמיים.
- הרחבה עתידית לספיקה של 150,000 מ"ק ליממה, תתבצע באמצעות בניית שני אגני שיקוע ראשוני נוספים.
- הקמת מתקן חדש לטיפול באוויר למניעת מטרדי ריחות שמקורם בעיקר במתקני הקדם טיפול .
על מנת לעמוד בדרישות איכות קולחין החדשות השלב הראשון בשדרוג המט"ש יתחיל בהקמת מתקני סינון וחיטוי חדשים, שיבטיחו את קבלת איכות הקולחים הנדרשת באופן רצוף ובטוח
(כלל מוצקים מרחפים 10 מג"ל, צח"ב 10 מג"ל, קולי צואתי 10 יחידות ל-100 מ"ל).
מערך הסינון והחיטוי יכלול אגני סינון גרנולרי גרביטציוניים עם מצע עמוק של 1.8 מ' וחיטוי באמצעות היפוכלוריט. יחידות הסינון והחיטוי ייבנו לספיקה של 150,000 מ"ק ליממה.
בסיום ביצוע העבודות שפורטו לעיל המט"ש יפיק קולחים באיכות הנדרשת המשופרת, איכות המתאימה להשקיה בלתי מוגבלת על פי התקנות.
- שדרוג מכון הטיהור – שלב ב'
- טיפול ביולוגי שניוני
- יוקם מודול חדש לטיפול בשפכים לספיקה יומית של 60,000 מ"ק. המודול ייבנה בתהליך BNR שתאפשר הרחקת חנקן וזרחן בהתאם לדרישות החוק.
- יעשו שינויים ושיפורים באגני האיוור הקיימים של מודולים 1 ו-3. במסגרת זו יוסבו האגנים לתצורה של "הרחקת נוטריאנטים תלת-שלבית". השיפורים יכללו החלפת מערך האיוור המבוסס כיום על מאווררי שטח במערך המבוסס על איוור פעפוע ומפוחים והוספת מערכות סחרור פנימיות המתאימות לתצורה זו.
- לאחר ביצוע השיפורים במודולים 1 ו-3 יבוצעו שינויים ושיפורים במודול 2 ויכולת טיפול של המט"ש תועמד על כ- 150,000 מ"ק ליממה באיכות הנדרשת.
- שדרוג מכון הטיהור – שלב ג'
טיפול בבוצה
מערך טיפול בבוצה ישודרג והשיפורים שיבוצעו כוללים תוספת של אגן התעכלות אחד ושינוי מערך הסמכת הבוצה במטרה לאפשר הסמכה של הבוצה הראשונית (שאיננה עוברת כיום הסמכה) יחד עם הבוצה הביולוגית העודפת. לצורך כך תידרש תוספת של יחידות הסמכת בוצה חדשות.
- עלות פרויקט לשדרוג והרחבה של מכון הטיהור
לאחר סיום הפרויקט לשדרוג מכון הטיהור איכות הקולחים תעמוד בכל התקנים המחמירים של טיפול בשפכים בישראל, כולל ראייה לשינויים צפויים בעתיד.
אומדן המתכנן לעלויות השדרוג כפי שפורטו לעיל הוא 485 מיליון ש"ח.