שפכי תעשייה
- השפכים המגיעים למכון הטיהור הם ברובם ממקורות ביתיים וחלקם ממקורות תעשייתיים. המכון מטפל לכן בתערובת של שפכים משני המקורות האלה, כאשר שפכי התעשייה מהווים כ – 15% מכלל השפכים במכון.
- בהתאם לכללי תאגידי מים וביוב (שפכי מפעלים המוזרמים למערכת הביוב) , נדרשים המפעלים לעמוד באיכות שפכים המפורטת בכללים , כדי שיוכלו להזרים את שפכיהם לרשת האיסוף העירונית, ומשם למכון הטיהור.
- מטרת הכללים היא למנוע הזרמה לביוב של חומרים העלולים לפגוע במערכות הולכת השפכים, בתהליכים הביולוגיים של הטיפול בשפכים, באיכות מי הקולחין ובאיכות הבוצה המיועדים להשבה.
- הפרמטרים הבעייתיים ביותר מבחינת התהליכים במכון הטיהור הם השמנים לסוגיהם, הצח"כ והמתכות.
- ישנה סבירות גבוהה לכך, שהתופעה של 'בוצה תפוחה' נגרמת עקב התקשרות חלקיקי הבוצה לשמנים. תופעת הבוצה התפוחה פוגעת בצורה חמורה בתפקודו של תהליך הבוצה המשופעלת ומביאה לשינויים בקצב הטיפול ולירידה באיכות קולחי מכון הטיהור.
- גם מתכות כבדות עלולות להימצא בריכוזים חריגים במפעלים. מתכות מסוימות עלולות לפגוע בשלבים שונים של תהליכי הטיפול הביולוגי המבוסס על פעילות של חיידקים. עם זאת, יש להדגיש שאין מתכות אלו מגיעות לקולחין אלא מסולקות בבוצה.
- לחריגות בערכי ההגבה של השפכים יש השפעה שלילית בעיקר על קווי ההולכה.
- מבחינת השימוש במי קולחין להשקיה, הפרמטרים הבעייתיים ביותר הם המליחות (כלורידים) והבורון שמפחיתים במידה ניכרת את מגוון הגידולים אותם ניתן לגדל בהשקיה במי הקולחין של המכון. יש להדגיש שמכון טיפול ביולוגי אינו מרחיק מלחים ובורון ולכן יש לטפל בהם במקור.
- עם הקמת תאגידי מים ברשויות רבות, עבר ביצוע הפיקוח והאכיפה של מפעלי התעשייה לאחריות תאגידי המים. פורסמו כללים חדשים לאיכות שפכי תעשייה המותרים להזרמה לרשת הביוב הציבורית ולמכוני הטיהור. באחריות תאגידי המים לאכוף בתחומם את התקנות החדשות.